logobali

©Luboš Liška FOX
krchleby@krchleby.cz

Vrnkání 2023


O Velikonocích 6. 4. - 8. 4. 2023
šKrchlebé vrnkání


Odkaz na video a foto
ZDE

Vrnkání je v Krchlebech na Velikonoce tradice už mnoho let. Tradiční je i to slovo. Jinde se používá spíše „vrkání“ nebo „řehtání“, ale ve šKrchlebech je to prostě VRNKÁNÍ.
Myšlenka zapojit do škrchlebského vrnkání „staré vrnkače“ vznikla už minulý rok. Zřejmě z důvodu nedostatku dětí, především deváťáků, do té doby jakýchsi neformálních organizátorů, se tradice vrnkání poprvé po mnoho desítkách let v roce 2022 přerušila.
„Inu když nejsou děti musí se nějak vyrobit a tradici zachovat“, mudrovali jsme u piva. Ale co s tím? To, že za pouhý rok děti udělat nelze, bylo nabíledni. To ani škrchlebáci nedají. Ale teprve po požití pěti dvanáctistupňových plzeňských Prazdrojů nás napadlo řešení. Prostě ty staré vrnkače omladíme. Od myšlenky už byl jen krok k činu a měsíc před Velikonocemi se začala formovat parta dospělých tradicionalistů, která si letos krchlebské vrnkání vzala pod patronát. Cílem bylo abychom ty naše škrchlebský děcka, juniory a junioky trochu popostrčili, zorganizovali srazy, naučili je popěvky a tak nějak samovolně znovu přitáhli k této dlouholeté tradici.
A nakonec se dílo podařilo. Na srazy k vrnkání přicházely po tři dny od čtvrtka do soboty k otevřené kapličce jak dospělí tak děti, všichni se náramně bavili a ti mladší si nakonec vyvrnkali i nějaký ten peníz a sladkosti.
Poděkování patří jak vrnkačům, tak všem občanům Krchleb, kteří pak v sobotu při "vybírání" přispěli dětem do kasičky. Vybrané peníze byly rozděleny výhradně mezi děti a mládež dle účasti na jednotlivých vrnkání.

Statistiky účasti:
- alespoň jednou se zúčastnilo 43 osob, z toho 23 nezletilých
- průměrně se každého z pěti vrnkání zúčastnilo 25 osob, z toho 14 nezletilých
- nejstaršímu účastníkovi bylo 70 let nejmladšímu 2 roky
- průměrný věk všech účastníků byl 25 let, přičemž průměrný věk nezletilých byl 9 let

Statistiky odměny:
- množství sladkostí různých tvarů a chutí bylo následně rozděleno mezi nezletilé účastníky (dle možností snad rovným dílem)
- množství lihových nápojů (též různých tvarů a chuti) bylo zkonzumováno přímo na dvorcích příslušných obdarovatelů (pouze zletilými účastníky)
- vybrané peníze ve výši 10.954 Kč byly rozděleny výhradně mezi nezletilé účastníky (dle účasti každého z nich na jednotlivých vrnkáních)
- pro úplnost je třeba dodat, že 1.454 Kč bylo přiděleno hospodskému, který sice vrkat nechodil, ale postaral se při náročném rozdělování o svlažení hrdel rozdělujících.

První vrnkací sraz, čtvrtek 6. dubna 2023, v 17:00 hodin

spolecnefoto




zpět na úvodní stránku