(Š)KRCHLEBSKÉ BIGBÍTOVÉ LÉTO
2003


© Luboš Liška Fox
krchleby@krchleby.cz



Chtěl jsem Vám přiblížit bigbít očima hlavního pořadatele a kustóda Bigbítového léta Jardy Šimandla, ale to je taky flákač a tak mi slíbil dodat fundovaný text a nedodal..... Bigbít Vám tudíž bude popsán mnou, jak jsem to viděl a slyšel a zažil…

Pro mě osobně začal bigbít 16.8. už v 11.00 hodin dopoledne. To se totiž naráželo pívo a jak jistě víte, je u toho vždycky nejvíc lidí aby jako radili jak se to má správně zapojit a naštelovat a tak… ale nakonec se stejně musí ochutnávat. Pivo bylo jak křen a všechno fungovalo
"ol rajt". Neprozřetelně jsem ale zůstal u pípy.
"Hele natoč mi jedno vole", ozývalo se každou chvíli protože se pořád ještě upravovala plocha - parket, zametalo se pódium, čistila se tráva a upravovaly se keře (pro ty kdo nebudou mít kam zalézt až to na ně přijde… jak se později ukázalo, keře dneska nějak netáhnou…) a hlavně ladily se hrdla. Když už se v jednu hodinu zdálo, že budu moc odejít domů na oběd přijeli zvukaři a taky měli žízeň.

V 16. hod odpoledne jsem se konečně dostal domů, abych za půl hodiny už čerstvě umyt, vyleštěn a oděn do zástěry nastoupil službu ve stánku na limonádu buřty a takový ty serepetičky. Stojím uvnitř stánku popíjím svý ten den už asi druhý (? Cha cha) pivo, když najednou z ničeho něco začalo dunět. Netrvalo dlouho a pan Stach bydlící v těsné blízkosti pódia byl ZDE. Až po vysvětlení, že to není válka ale zvuková zkouška bubnů, si dal pivo a trochu se uklidnil a pochopil, ale ani jsem se mu nedivil. Aparatura holt byla "špígl nýgl"! Prý jedna z nejlepších v republice.
Najednou se začali trousit do stánku nějaký osoby, to jste byli vy a pořád jste něco chtěli a já vlastně jenom tušil a nic neviděl. Že hrajou L.S.D. jsem sice slyšel, ale zážitek mám nulovej, protože pořád někdo z vás chtěl ty limonády. Pak nastoupil ŠKRCHLEBEND: "Škrchlebácí to sou ptácí mají smysl pro legraci", se pělo zborově a bylo to pro nás milý překvapení. Ihned po té nastoupil INTIMNÍ ŽIVOT, ale já jsem pořád mohl jenom poslouchat a nic moc nevidět. To samé platilo o půlce vystoupení tajemné LILI MARLENE. Úžasnej hlas zpěvačky (novej objev), určitě se s ní ještě setkáme… Mě pořád vadili lidi, co furt chtěli limonádu, a já jim musel pořád nalejvat tu žbrďolu a tim pádem z muziky neměl nic…. těžký úděl čepovače limonád.
Ale blížilo se finále - moje - to znamená konec učinkování ve stanu s limonádou a já si v klidu mohl užívat slechu a vidu - BEATLES REVIVAL. Tancovaly hlavně ženy a dívky, abych byl ale spravedlivý, Martin Svoboda alias Cimby tam křepčil s nimi. BEATLSáci to vždycky rozjedou, jak by taky ne. Starý známý melodie rozdováděj "starý" i "mladý" i když občas není poznat kdo je kdo.

Taky to byl dobrej úvod pro nástup PRECEDENSU. Martin Kolář přijel rovnou Z Karlových Varů, kde zpíval na Zlatý hokejce.Vvrhnul se hned k mikrofónu, kterej zkritizoval jako nekvalitní a začal zpívat na Škrchlebským pódiu.

Precedens už to valil na plný kule. Dokonce jakoby doslova….
Proč to píšu:
Stojím takhle s kamarádem u takový tý nalejvací lavice a popíjíme Jégermaistra - dobrý to pití. Okolo nás plno lidí, ale najednou se začínají vytrácet. Něco se děje? Nevím , ale Precedens hraje jako o život a Kolář zpívá jak o dva a tak si to v klidu vychutnávám… To už odchází i můj kamarád.
Až druhý den ráno se dozvídám kam ho to táhlo.
Vedle pódia si totiž mladý zamilovaný pár užíval ony krásné chvíle a ostatní TO prostě měli live. Když jsem se pak ptal svýho kamaráda jestli třeba neví kdo to byl, povídá:
"Člověče von měl bílou pr… a ona modrý tanga… No a jak tak koukám všimnu si vedle stojící nějaký jedné ženy (?) a povídám: 'to jsou dneska mladý viďte paní?' a ta dáma se na mě tak upřímně podívala a říká: 'já jim chlapče docela závidím'! A měla recht!"

V každým případě mě zase nikdo nic neřek a tak jsem jenom poslouchal a tancoval. Nevím ani kolik bylo hodin když PRECEDENS skončil, Kolář už toho taky měl dost, zpívání i těch štamprlí co mu tam pořád někdo nosil.
Nastoupil WELLBLOUD a někteří se začali vytrácet. Udělali chybu! Kromě toho, že WELLBLOUDI odvedl slušnou práci přišlo ještě po WELLBLOUDECH překvapení v podobě skupiny MATA HARY. Dva kluci a dvě holky (teda jestli jsem správně počítal), udělali skvělou tečku za skvělým dnem.
Rád bych si je ale poslechnul ještě jednou, přece jenom ten Jégermaister je pěkný svinstvo. Ale že muzika byla skvělá si pamatuji a ostatní kdo vydrželi mi určitě dají za pravdu. Takže příští rok DOVI a NASLY.

P:S: Nevíte náhodou někdo s kým jsem to pořád chodil na ty "lampy" Jégermaistru?
LLF.


tak zase příští rok ..."na zdraví"


zpět na "co bylo"